27. Controllingové fórum: Jak jsme spojili data, příběhy a inovace?

27. Controllingové fórum: Jak jsme spojili data, příběhy a inovace?
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.28.5.2024
Letošní Controllingové fórum otevřeli naši oblíbení moderátoři Jan Bolek a Standa Beránek, kteří, jak jinak než hokejovým žargonem, připravili pro naše vystupující pravidla fair play. Pak navázali trochu dystopickým výhledem se vzpomínkou na Terminátora a Matrix. 
  • Tomáš Ervín Dombrovský nás přesvědčil, že trh práce není statický a šikovní lidé s přirozenou inteligencí mají prostor. Ti, kteří umí používat i tu umělou, jsou ve výhodě.
  • Presentation by Professor Andreas Seufert confirmed that we are only at the very beginning. The amount of data will increase exponentially – we're talking about Petabytes and Zetabytes. We can aggregate, but we must not lose valuable information in the process. Customer expectations regarding products and internal process changes are creating opportunities for digitalization and transformation. Believe it or not, the discussion even touched on anti-baby pills.
  • Tomáš Pakosta nám ukázal, jak vytvořit dashboardy a co všechno data mohou odhalit. A co lidi? Jak by měli pracovat s dashboardy? Navázala Kateřina Krebsová a Jana Moserová, které nám ukázaly, že i každodenní reporting lze vidět a prezentovat jako příběh. Nespoléhejte na to, že si v Matrixu příběh najde každý sám, vyprávějte ho. Myslete na své posluchače, zaujměte je. 
  • Miroslav Chmelař představil disruptivní přístup v proces miningu, který může výrazně zlepšit naše analytické schopnosti a efektivitu. Mirek zdůraznil klíčové předpoklady úspěchu, jako jsou zapojení poučených sponzorů, budování talentovaného týmu, prioritizace požadavků a neustálé vzdělávání. Rychlé experimentování a využití moderních technologií, jako jsou ML, GenAI a Digital Twin, jsou nezbytné pro přinášení přidané hodnoty v prostředí, kde požadavky často převyšují kapacitu týmů.
  • Barbora Hindrová nás inspirovala k tomu, abychom se nesnažili pouze nastavit komunikaci mezi odděleními, ale zamysleli se, jak vytvořit propojení napříč celou firmou. Pojďme se naučit vnímat tým jako jeden celek. Pochopit kolegy, poznat, jak fungují a co potřebují, je klíčové. Možná bychom měli začít u sebe.
  • Panelová diskuse ve složení Lucie Fricker, Pavel Hadrbolec, Martin Krajhanzl a Roman Smetana se zaměřila na to, jak se připravit na digitální revoluci v controllingu. Mít v týmu digitální ambasadory, kteří dokáží myšlenku rozvíjet dál, je základem úspěchu. Zároveň jsme se ujistili, že Excel je stále užitečný nástroj a že není reálné očekávat, že všichni mají data 100% perfektní. Digitalizace je skvělá cesta vpřed! Takže pojďme do toho.
  • David Kukla a Jan Felsenberg nám ukázali, jak efektivně provádět kalkulace a detailní analýzy zakázek včetně alokace režijních nákladů. Nasdíleli nám své zkušenosti při sestavování kalkulací výrobních zakázek. Využitím adresných a detailních alokací lze rychle a přesně přiřadit náklady k jednotlivým zakázkám režijních nákladů „na tlačítko“. Praktická ukázka flexibilního přístupu, který umožňuje snadno aktualizovat a upravovat kalkulace podle aktuálních potřeb a dat.  
  • Erik Klein, Senior Pricing Manager z GEN/Avast, se pokusil rozbít tradiční pohled na pricing a inspiroval nás k novým přístupům. Jeho prezentace ukázala, jak aktivní pricing management může být mocnou zbraní pro zvýšení profitability. Místo zastaralých metod cost-based pricingu bychom se měli zaměřit na value-based pricing, který lépe reflektuje skutečnou hodnotu produktu pro zákazníky. 
  • Michal Nový z Neit Consulting nás pak provedl možnostmi využití umělé inteligence pro plánování firemních financí bez stresu. Naučil nás, jak připravovat data, provádět predikce a odhalovat klíčové závislosti, což nám umožní dosahovat optimálních výsledků.
  • Do křesla pro hosta přijala pozvání Daria Hvížďalová – co jste nestihli do třiceti, už do třiceti nestihnete. Bavili jsme se o jejím přístupu ke vzdělávání, cestě na Forbes žebříček a samozřejmě o AI a digitalizaci.  
  • Náš tým z Controller Institutu připravil pro účastníky křížovku o ceny na rozhýbání šedé kůry mozkové. Množství odpovědí nás velmi potěšilo. Večer pak patřil hokeji – fandili jsme, bubnovali a společně se radovali.
  • Olga Rudáková nám ukázala, jak sladit design dashboardů s obsahem a jak lze vše odprezentovat v cihlovém outfitu! V?rámci snídaňového workshopu jsme si vyslechli návody, jak a proč potřebují i ty nejintuitivnější a nejpřívětivější dashboardy správný úvod. Co se stane, pokud přeskočíme zahajovací setkání k našemu dashboardu a proč pak často naše dashboardy končí nevyužité nebo dokonce úplně ignorované. 
  • Eduard Shlepetskyy si vzal na pomoc Chat GPT a ukázal nám, jak může umělá inteligence zvládat účtenky. Okomentoval, jaké technologické trendy ovlivňují vývoj controllingu ve velkých organizacích a jaké nástroje a systémy se historicky v této oblasti využívaly. Diskutovali jsme, kde by měly organizace začít s implementací těchto nových možností. Zjistili jsme, že všichni přítomní si někdy hráli s Legem. Jan Šrom nás nechal nahlédnout pod pokličku toho, jak se pracuje s velkými modely, a uchvátil nás příběh Peugeota, kterého šikovné ruce z LEGO postavily během závodu Le Mans. 
  • Ani ESG jsme neminuli. Lukáš Svoboda nám přiblížil možnosti digitalizace sběru dat pro nefinanční reporting. Klobouk dolů, pustili se do toho dobrovolně již o dva roky dříve, aby si vše postupně natrénovali. Zdůraznil důležitost proškolení velkého množství lidí, aby všichni správně chápali, co a proč se má dělat. 

Závěrem nám dal tři rady pro úspěšnou implementaci ESG reportingu: 

1. Začněte co nejdřív! 

2. Najděte si schopného interního člověka a dobrého poradce. 

3. Komunikujte a vysvětlujte. 

  • Čísla mohou sloužit k analýzám, reportingu, predikcím. Ale co když se nejedná o firmu, ale o naše zdraví? Dokážeme k tomu přistupovat stejně? Přijímat stejně pragmatická rozhodnutí? O lifehackingu jsme se bavili s Tomášem Baránkem. Praktické návody a aplikace, jak si efektivně naplnit náš kalendář, abychom měli alespoň nějakou šanci stihnout úkoly, které ten den chceme mít hotové.
  • Spánek a káva? Také jste si mysleli, že káva vám trochu pomůže oddálit únavu? Viděli jsme v datech, jaký vliv má pití kávy v různou denní hodinu na náš život a spánek. Kdo z účastníků si dal odpolední kávu?  

A tím jsme se rozloučili a slíbili si, že se určitě na 28. ročníku v květnu 2025 zase uvidíme.  

zpět na všechny články
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.
Má za sebou dlouholeté zkušenosti z oblasti vzdělávání dospělých, ve které se pohybuje již od roku 1997. Začínala jako pedagog (se zaměřením na výuku matematiky a programování) na střední průmyslové škole. Po té se začala věnovat vzdělávání dospělých. Ve společnosti Capital Consulting měla na starosti vzdělávací aktivity pro zaměstnance investičních společností a fondů. V Controller Institutu působí od roku 1999 a postupně zastávala pozice projektového manažera, manažerky vzdělávání, prokuristky až na současnou pozici jednatelky, kterou vykonává od roku 2003. V roce 2010 stála při zrodu České asociace pro finanční řízení, kde je členkou Řídícího výboru a zaměřuje se zejména na podporu a rozvoj kariérních cest v rámci finančních oddělení podniků.

Další články

Pro celoživotního propagátora inovace kalkulačních postupů je docela obtížné přiznat, že v čele témat s klíčovým významem pro efektivní controlling možná stojí jedno ještě významnější: je jím způsob, kterým jste schopni vytěžit informace o aktuálním vývoji v momentě, kdy jsou k dispozici účetní výsledky minulého měsíce.
Žádné nové téma nás dnes nečeká: Analytické členění nákladových účtů v oblasti režií jsme ve FINBLOGu (www.financni-manazer.cz) řešili již několikrát. Doposud jen v málo podnicích reflektovala volba nákladových analytik výrazný posun v dostupnosti určitých informací. Jde o to, že pohled na spotřebu určitého konkrétního druhu nákladové položky dnes běžně umožňuje drill-down přístup v ERP systému: pro materiál přístup přes skladovou kartu, pro službu konkrétní firmy přístup přes IČO apod. Většina analytických koncovek zůstává neměnná již po desetiletí, což je samozřejmě dobré pro účetní rutinu, ale zcela nevyhovující, pokud jde o skutečné aktuální potřeby controllingu. 
Všichni to známe. Dny, týdny, možná i měsíce tvrdé práce na tom dokonalém reportu. Konečně dosáhneme momentu, kdy je vše vyladěno do posledního detailu, a je nám poskytnuto to magické uznaní našeho mistrovského díla. Controller se na chvíli cítí jako král světa reportingu. Všichni zbožňují váš report a zdá se, že svět je krásné místo. Ale pak, náhle, jeden nešťastný den přijde email nebo zpráva s otázkou: „Hej, ten report, který obvykle používám... něco s ním není v pořádku. Můžeš se na to podívat?“ A tak začíná naše dobrodružství.
V rámci spolupráce kolegů z CAFIN s Fakultou podnikatelskou na VUT v Brně byl spuštěn miniprůzkum, který by nám pomohl zacílit výzkum v oblasti využití automatizace v controllingu.
nahoru