Controller již dávno není stroj na reporty

Controller již dávno není stroj na reporty
7.6.2018
24. a 25. května se v Senohrabech u Prahy uskutečnilo 21. Controllingové fórum. Jeho tématem byl Controller jako partner digitálního věku. Svoje zkušenosti a vize sdíleli finanční ředitelé i vedoucí controlleři významných českých společností.

Roli hlasitých předkapel plnily praktické workshopy s následujícími tématy:

  • dashboardy, které to řeknou za Vás (INEKON Systems)
  • polemika nad vztahem účetních dat a hodnoty firmy (Controller Institut)
  • centrální mozek aneb jak (nejen) nakládat ve firmě s tím nejdůležitějším - informacemi (SITEWELL)

Finanční ředitelé firem Česká televize (David Břinčil), Lindab (Vladimír Rada), John Crane (Stanislav Hájek) a CreativeDock Holding (Jiří Kuchyňa - celým fórem přísně, avšak spravedlivě, prováděl) diskutovali nad rolí včerejšího, dnešního a budoucího controllera s následujícím závěrem. Těžiště práce se rychle posouvá od počítání k předávání myšlenek, od dat k informacím a od popisu minulosti k predikci budoucnosti.


Manažerský reporting je královská disciplína

Toť shrnutí letitých zkušeností odborníků z AAA Auto, TRCZ a CreativeDock (Zuzana Hlaváčová, Tomáš Jirásek, Miroslav Esser a Aleš Machander). Je totiž třeba integrovat jasnou komunikaci a znalost hodnoty zákazníků z hlediska nákladů i výnosů. Dále neustále hledat úspory, které nepoškodí obchod, i další ziskové příležitosti. To vše rychle a přehledně.


Nejen prací živ je člověk

Finanční ředitel (i controller) je také člověk a tak následoval neformální program v rytmu bubnů s vůní rumu.

Mnohaleté zkušenosti v silně koncentrované formě smíchal profesor Bohumil Král z VŠE s předsedou dozorčí rady České asociace pro finanční řízení Tomášem Nekvapilem. Poukázali na líbivou, avšak zrádnou praxi ve stylu "snadno a rychle", omezení pohledu na zisk přes ukazatel EBITDA či upozadění rozvahy ve prospěch výsledovky.


Plán je grunt a čas jsou peníze

Nutné je plánovat a znát dopředu náklady a spodní ceny (cenotvorba je dalším polem působnosti) s rozpadem na produkty. Plán není komplikovaným produktem finančního oddělení, ale průhledným výsledkem diskuze a shody napříč celou firmou. Čas odborníků ve finančním řízení je vzácnou komoditou. Správně vychovaný controller rozumí byznysu, je dobrým psychologem a hlídá celkový obraz firmy. Cení se nadhled, předvídavost, proaktivita, odvaha, tah na bránu i cit pro detail. Orientuje se na budoucnost, data je tedy třeba sbírat a interpretovat ideálně v reálném čase. To dokazují cenné poznatky z firem napříč ekonomikou (MEA Service - Hana Soukupová, KUKA Automation ČR - Lucie Fricker, Sberbank - Martin Breyl, Dotykačka - Vladimír Sirotek, Controller Institut - Ladislav Profota).


Celá akce se nesla v neformálním a svižném duchu. Nyní nastává relativně krátký, jednoletý prostor zavést poznatky do praxe a za rok se opět setkat na stejném místě, ideálně v širším plénu nad starými, staronovými i novými tématy v životě controllera a finančního ředitele.


Jiří ZAJÍČEK
Senior Controller, ČSOB Penzijní společnost, a. s., člen skupiny ČSOB a také účastník 21. Controllingového fóra

zpět na všechny články

Další články

Žádné nové téma nás dnes nečeká: Analytické členění nákladových účtů v oblasti režií jsme ve FINBLOGu (www.financni-manazer.cz) řešili již několikrát. Doposud jen v málo podnicích reflektovala volba nákladových analytik výrazný posun v dostupnosti určitých informací. Jde o to, že pohled na spotřebu určitého konkrétního druhu nákladové položky dnes běžně umožňuje drill-down přístup v ERP systému: pro materiál přístup přes skladovou kartu, pro službu konkrétní firmy přístup přes IČO apod. Většina analytických koncovek zůstává neměnná již po desetiletí, což je samozřejmě dobré pro účetní rutinu, ale zcela nevyhovující, pokud jde o skutečné aktuální potřeby controllingu. 
Všichni to známe. Dny, týdny, možná i měsíce tvrdé práce na tom dokonalém reportu. Konečně dosáhneme momentu, kdy je vše vyladěno do posledního detailu, a je nám poskytnuto to magické uznaní našeho mistrovského díla. Controller se na chvíli cítí jako král světa reportingu. Všichni zbožňují váš report a zdá se, že svět je krásné místo. Ale pak, náhle, jeden nešťastný den přijde email nebo zpráva s otázkou: „Hej, ten report, který obvykle používám... něco s ním není v pořádku. Můžeš se na to podívat?“ A tak začíná naše dobrodružství.
V rámci spolupráce kolegů z CAFIN s Fakultou podnikatelskou na VUT v Brně byl spuštěn miniprůzkum, který by nám pomohl zacílit výzkum v oblasti využití automatizace v controllingu.
Po dvou letech kolegy z České asociace pro finanční řízení v rámci 12. ročníku Controllingového panelu opět zajímá, jaký je stav a trendy v controllingu českých a slovenských podniků.
nahoru
© 2024 Controller Institut